Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Μετά την παρουσίαση του "Συμποσίου" του Πλάτωνα από το Ζήση Μητλιάγκα σε μία σειρά πέντε συνολικά εισηγήσεων, σειρά στα μαθήματα της κλασσικής παιδείας παίρνει η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαΐρα για δύο εισηγήσεις: α) Νίκος Καζαντζάκης - Ιωάννης Κακριδής και ο μεταφραστικός άθλος της Ομηρικής Ιλιάδας (Τετάρτη 21-11-2012, 7μ.μ.) β) Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία. (Ομήρου Ιλιάδα, Ζ, στ 359-502) (Τετάρτη 28-11-2012, 7μ.μ.) Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή

Μεταφέρω το δελτίο τύπου: 
Σύζευξη μιας κορυφαίας στιγμής του Ελληνικού και Παγκόσμιου Πνεύματος (Ομήρου Ιλιάδα) με δύο από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών Γραμμάτων, του Νίκου Καζαντζάκη και του Ιωάννη Κακριδή, θα πραγματοποίηση στα δύο επόμενα μαθήματα (21-11 και 28-11-2012) η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαΐρα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την επέτειο των πενήντα πέντε (55) χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, θα αναφερθεί στον μεταφραστικό άθλο της Ομηρικής Ιλιάδας, πραγματοποιημένο από δύο μεγάλους: τον παγκοσμίου φήμης στοχαστή, Νίκο Καζαντζάκη και τον διεθνούς φήμης ομηριστή Ιωάννη Κακριδή.
Στο δεύτερο μάθημά της (28-11-2012) η κ. Μπαΐρα θα αναπτύξει ένα αριστουργηματικό κομμάτι από την Ιλιάδα: Την Έκτορος και Ανδρομάχης Ομιλία, Ζ, στ 359-502.
Εδώ συγκρούεται η αποφασιστική στάση του Έκτορα υπέρ του πολέμου, από πατριωτικό καθήκον, με το παράπονο της Ανδρομάχης και κατ' επέκταση όλων των γυναικών και9 την παράκληση για την ειρήνη και την αποφυγή του πολέμου, που τόσα δεινά σωρεύει στους ανθρώπους και εξαθλιώνει πολύ περισσότερο τη ζωή των γυναικών και των αδύνατων παιδιών.
Η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαΐρα είναι η ίδια μέλος του συλλόγου «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη» και υπήρξε αγαπημένη μαθήτρια του σπουδαιότερου των Ελλήνων Φιλολόγων, Γιάννη Κακριδή.
Φιλόλογος, μοναδικής πληρότητας στη γνώση των Ελληνικών γραμμάτων, της Αρχαίας Ελλάδας και του νεότερου Ελληνισμού, η Αλεξάνδρα Μπαΐρα αποτελεί βασικό συντελεστή για την ανάδειξη του Πνευματικού μας Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» σαν ένα από τα σημαντικότερα και σοβαρότερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής μας.
Με το πάθος και τη γοητεία της διδασκαλίας της θα προσφέρει σπουδαία πνευματική απόλαυση στους πολλούς συμπολίτες μας που παρακολουθούν τα μαθήματα, συνδυάζοντας την κορυφαία δημιουργία του Ελληνικού Πνεύματος (Ομηρική Ιλιάδα) με δύο από τα φωτεινότερα πνεύματα του Νεοελληνικού Πολιτισμού, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιάννη Κακριδή.

Τα μαθήματα  γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7μμ στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου (Νικ. Νικολάου 21) στις Σέρρες.

Συντονιστές των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί: Ανδρονίδης Θεολόγης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 
Χορηγός, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών


ΥΓ: Επειδή τα μαθήματα της κ. Μπαΐρα θα τα παρακολουθήσουν και μαθητές Λυκείων, λόγω στενότητας χώρου δεν θα γίνουν στο Μαξίμειο, αλλά στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, απέναντι ακριβώς από το Μαξίμειο.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου