Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Λέσχη Ανάγνωσης

Συνάντηση Νοεμβρίου

Στις 19 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη ουσιαστικά συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης για την καινούργια βιβλιοφιλική χρονιά με στέγη φιλοξενίας τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών. Το ταξίδι μας θα έχει φέτος μάλλον γεωγραφικό χρώμα, ευρωπαϊκή χώρα και συγγραφέας. Μέχρι αναιρέσεως δηλαδή. Και για αρχή: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ @ ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ. Η γνωριμία με το νομπελίστα συγγραφέα έγινε πέρσι με το βιβλίο "Περί τυφλότητος", ένα ρεαλιστικό θρίλερ. Φέτος ο καθένας επιλέγει το βιβλίο της αρεσκείας του κι ακολουθεί μια τρυφερή πάλη ιδεών. Και πάλη και τρυφερή! Η δική μου επιλογή ήταν το "Κατά Ιησούν Ευαγγέλιο". Αιρετικό και εξαιρετικό, αλλά για το συγκεκριμένο βιβλίο στην επόμενη ανάρτηση, αφού θα έχω γίνει σοφότερος, μετά την πάλη που λέγαμε. 



Για το συγγραφέα γενικά μου έμεινε: 
  • ο τρόπος προσέγγισης και παρουσίασης της γυναίκας. Η γυναίκα στο έργο του (τουλάχιστον αυτό που διάβασα) έχει περίοπτη θέση: είναι διαισθητική και ευαίσθητη, αντικομφορμίστρια, με οξύτητα πνεύματος και ...στηρίζει τον άντρα. Ίσως εδώ να επηρέασε η Πιλάρ, η τρίτη  και αρκετά νεώτερη σύζυγος του συγγραφέα. Ακόμη και ο θάνατος στο "Περί Θανάτου¨είναι μια σαγηνευτική γυναίκα.
  • ο χρόνος της συγγραφικής του καταξίωσης ήρθε στα εξήντα του χρόνια.Ένας εκκολαπτόμενος νομπελίστας. Ο έρωτας και η καταξίωση ήρθαν σε μεγάλη ηλικία. Ο Οδυσσέας της ζωής...
  • οι ασθματικοί του διάλογοι. Ένας  επικοινωνιακός καταιγισμός των προσώπων που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις αναγνωστικά, αλλά πρέπει να έχεις την προσοχή σου τεταμένη...   Προς το παρόν αυτά!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου