Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση


 
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19¨00 στο Μαξίμειο Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Σερρών (Ν. Νικολάου 21) θα παρουσιάσει ο φιλόλογος Θωμάς Νότας το θέμα «Ασπασία: η γυναίκα πέρα από το μύθο», μια προσπάθεια ψυχογράφησης της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα στηριγμένη σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο Περικλής την ερωτεύτηκε για το σύνολο της προσωπικότητας της, τόσο για την ομορφιά της όσο και για τα πνευματικά της χαρίσματα.Γι΄ αυτό το 445 χώρισε τη γυναίκα του, που ήταν και συγγενής του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους, τον Ξάνθιππο και τον Πάραλο, και με τη θέληση της την πάντρεψε με έναν άλλο άνδρα. Από εκεί και πέρα έζησε με την Ασπασία ως τον θάνατο του.

ΚΕΙΜΕΝΟ  φαίνεται μέντοι μᾶλλον ἐρωτική τις ἡ τοῦ Περικλέους ἀγάπησις γενομένη πρὸς Ἀσπασίαν. ἦν μὲν γὰρ αὐτῷ γυνὴ προσήκουσα μὲν κατὰ γένος, συνῳκηκυῖα δ' Ἱππονίκῳ πρότερον, ἐξ οὗ Καλλίαν ἔτεκε τὸν πλούσιον· ἔτεκε δὲ καὶ παρὰ τῷ Περικλεῖ Ξάνθιππον καὶ Πάραλον. εἶτα τῆς συμβιώσεως οὐκ οὔσης αὐτοῖς ἀρεστῆς, ἐκείνην μὲν ἑτέρῳ Βουλομένην συνεξέδωκεν, αὐτὸς δὲ τὴν Ἀσπασίαν λαβὼν ἔστερξε διαφερόντως.
Πλούταρχος, Περικλής, παρ. 5

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Φαίνεται όμως ό­τι η εκτίμηση του Περικλή προς την Ασπασία είχε ε­ρωτικά ελατήρια. Γιατί, είχε σύζυγο με ανάλογη ευ­γενική καταγωγή, παντρεμένη σε πρώτο γάμο με τον Ιππόνικο, από τον οποίο γέννησε τον Καλλία τον πλούσιο· ύστερα απόκτησε με τον Περικλή τον Ξάν­θιππο και τον Πάραλο. Και επειδή αργότερα η συμβίωση τους ήταν προβληματική, τη χώρισε συναι­νετικά και την πάντρεψε με άλλον, κι ο ίδιος πήρε την Ασπασία που την ερωτεύτηκε σφοδρά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου