Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Χώρα προέλευσης

H ελληνική οικογένεια αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση κοινωνικής συμβίωσης. Υπερπροστατευτική, καταπιεστική, κατάλληλη για ανάπτυξη κάθε είδους συμπλεγμάτων (Οιδιπόδειο, Ηλέκτρας και άλλων αρχαίων τραγικών ηρώων). Αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθεί η έμπνευση που προκαλεί σε μία σειρά αξιόλογων ελληνικών ταινιών όπως  ο Κυνόδοντας, η χώρα προέλευσης, το Attenberg, που τόσο καλλιτεχνικά την στηλιτεύουν; 



"Χώρα Προέλευσης"
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα Μπούνταλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Πασσαλής.


Στη χώρα προέλευσης το μότο που διατρέχει την ταινία είναι η ελευθερία. Η Αμαλία Μουτούση ως μια καθηγήτρια διδάσκει στος μαθητές της τον ύμνο στην ελευθερία του Δ. Σολωμού.


Παράλληλα μ΄ αυτό το μότο εκτυλλίσσεται μια σειρά γεγονότων που σχετίζονται άμεσα με μία ελληνική οικογένεια. Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εγγεγραμμένη στη δυσλειτουργική οικογένεια. Ένας νέος ερωτευμένος με μια ξαδέλφη του,  ένας παππούς αδιάφορος για τα παιδιά του, απουσία συζύγου, απιστίες, καθηγητής να ερωτοτροπεί σε τουλέτα με μαθήτριά του, ομοφυλοφιλικά υπονοούμενα και πολλά άλλα. Ένας καμβάς παραμορφωμένων οικογενειακών σχέσεων που καταλήγει ακόμη και στο θάνατο. Η ιστορία μιας υιοθεσίας δίνει την ευκαιρία στους ήρωες να πάρουν μεγάλες αποφάσεις «και να τους δούμε σε στιγμές που δεν ξέρεις ποιο είναι το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο», όπως λέει ο Σ. Τζουμέρκας. 


Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία Ελλάδα που κι αυτή στενάζει από την ασυδοσία των αστυνομικών δυνάμεων, των δακρυγόνων, των χημικών. Η οικογενειακή ανελευθερία έχει τη χώρα προέλευσής της.


Μου άρεσε πολύ το παίξιμο των ηθοποιών, ενδιαφέρουσα πρόθεση έκρυβε η εναλλαγή των χρονικών επιπέδων, αλλά η συχνή εναλλαγή τους κυρίως στην αρχή της ταινίας, πιστεύω ότι ήταν κάπως κουραστική. Μια ταινία ντοκυμαντέρ σχετικά με την ελληνική οικογένεια - κοινωνία με μία δόση πειραματισμού - ερασιτεχνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου