Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Πρόσκληση

Η νεοσυσταθείσα λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών προσκαλεί τους βιβλιόφιλους ή και βιβλιοπερίεργους αναγνώστες στην πρώτη της συνάντηση τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Το βιβλίο που έχει επιλεγεί για συζήτηση είναι το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" του Μαρκ Χάντον.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν ν΄ αφήσουν το μήνυμά τους. (λεπτομέρειες για τον τόπο και το χρόνο συνάντησης θα ανακοινωθούν)


Λίγα λόγια για το βιβλίο από το συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη:
Το μυθιστόρημα Mark Haddon είναι η αφήγηση του Κρίστοφερ, ενός παιδιού 15 ετών με αυτισμό που πηγαίνει σε ειδικό σχολείο. Ο Κρίστοφερ ζει με τον πατέρα του στο Σουίντον, μια μικρή πόλη στην Αγγλία, και είναι σαϊνι στα μαθηματικά και τη φυσική. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Απεχθάνεται το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα.
Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου και πολύ λίγα για τους ανθρώπους και τα αισθήματα των άλλων. Δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεταφορές ή γιατί λένε ψέματα. Οι ξένοι, ο θόρυβος και οι άγνωστες καταστάσεις τον φοβίζουν και είναι περίεργα ψύχραιμος για πράγματα όπως η ασθένεια και ο θάνατος. Δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ήξερε ότι η μητέρα του είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, και ήθελε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο επειδή αγαπούσε τα νοσοκομεία, τις στολές και τα μηχανήματα.
Νομίζει ότι η μνήμη του είναι μια ταινία και ότι ο ανθρώπινος εγκεφάλος μοιάζει έναν υπολογιστή. Ο Κρίστοφερ μιλάει απλά, σχεδόν μινιμαλιστικά, χωρίς στολίδια και συναισθηματικές εξάρσεις. Διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τα άλλα παιδιά στο σχολείο με ειδικές ανάγκες φέρονται ανόητα, και γίνεται βίαιος όταν κάποιος προσπαθεί να τον αγγίξει. Όταν ταράζεται βγάζει μουγκρητά ή κρύβει το πρόσωπό του στον τοίχο.
Μια μέρα ο Κρίστοφερ ανακαλύπτει ότι ο σκύλος ενός γείτονα, ο Γουέλινγκτον, έχει θανατωθεί με τσουγκράνα. «Εμένα μου αρέσουν τα σκυλιά. Γιατί πάντα ξέρει τι σκέφτεται ένα σκυλί. Το σκυλί έχει τέσσερις διαθέσεις: χαρούμενο, λυπημένο, θυμωμένο και σκεφτικό. Επίσης τα σκυλιά είναι πιστά και δε λένε ψέματα, γιατί δεν έχουν μιλιά».
Ο Κρίστοφερ, που διαβάζει Σέρλοκ Χόλμς, ταυτίζεται με το διάσημο ντετέκτιβ και αποφασίζει να ερευνήσει το θάνατο του Γουέλινγκτον και να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σχετικά με τις διαπιστώσεις του. Του αρέσουν τα μυστήρια και οι δολοφονίες επειδή μοιάζουν με γρίφους, και του αρέσει να λύνει παζλ επειδή τον ηρεμούν και τον βάζουν να σκέφτεται για τα πράγματα σαν να είναι μαθηματικές απορίες που χρειάζονται αποδείξεις. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του πατέρα του να μην χώνει την μύτη του αλλού, ο Κρίστοφερ αρχίζει να ερευνά ξεκινώντας από την σκηνή του «εγκλήματος» δηλαδή την γειτονιά. Σύντομα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Λονδίνο, μια τρομερή εμπειρία για τον ίδιο και τη ζωή του που εξελίσσεται σε θρίλερ.
Ο Κρίστοφερ αναδεικνύεται σε έναν πολύ ζωντανό και αξέχαστο χαρακτήρα που δεν θέλεις να φύγεις λεπτό από τη ζωή και την σκέψη του. Μερικές στιγμές νομίζεις ότι αλλάζει και ο δικός σου τρόπος που σκέφτεσαι και βλέπεις τους άλλους γύρω σου. Γι αυτό και αγαπήθηκε από αναγνώστες κάθε ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον έχει κερδίσει 18 βραβεία διεθνώς από την στιγμή που εκδόθηκε το 2003 και ετοιμάζεται να γυριστεί ταινία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου