Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Βραβεία Pulitzer

Τα βραβεία Pulitzer απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προς τιμήν των καλυτέρων των ΗΠΑ, στη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία και τη μουσική. Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο. Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Το βραβείο καθιερώθηκε από τον Τζόζεφ Πούλιτζερ, έναν Ουγγρο-Αμερικάνο δημοσιογράφο και εκδότη εφημερίδας των τελών του 19ου αιώνα. 

Τα κυριότερα βραβεία  για το 2010: 
Καλύτερου μυθιστορήματος - Tinkers του Paul Harding (Bellevue Literary Press)
Καλύτερου θεατρικό έργου - Next to Normal, σε μουσική του Tom Kitt, βιβλίο και στίχοι του Brian Yorkey
Καλύτερης ιστορίας / διηγήματος - Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World του Liaquat Ahamed (The Penguin Press)
Καλύτερης βιογραφίας - The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt του T.J. Stiles (Alfred A. Knopf)
Καλύτερου ποιήματος - Versed του Rae Armantrout (Wesleyan University Press)
Καλύτερου μη μυθοπλαστικού διηγήματος - The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy του David E. Hoffman (Doubleday)
Καλύτερης μουσικής - Violin Concerto της Jennifer Higdon (Lawdon Press)


Βραβευμένοι με Πούλιτζερ

2009 Η Ελίζαμπεθ Στράουτ έγινε γνωστή με το βιβλίο της "Abide with Me", που έγινε μπεστ-σέλερ στην Αμερική, και το μυθιστόρημα "Amy and Isabelle", το οποίο απέσπασε τη γενική αποδοχή κριτικών και κοινού, αλλά και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και τις σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις των εφημερίδων Los Angeles Times και Chicago Tribune. Διηγηματά της έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένων του "New Υorker" και του "Oprah Magazine". Το μυθιστόρημά της "Olive Kitteridge" ("Ο Κόσμος της κυρίας Όλιβ"), και οι διθυραμβικές κριτικές που κέρδισε από το σύνολο του αμερικανικού Τύπου, της χάρισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2008. Η Ελίζαμπεθ Στράουτ είναι μέλος του καθηγητικού σώματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Κουίνς της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, και μένει στη Νέα Υόρκη.
  
2008 Διηγήματα του Τζούνο Ντίαζ έχουν δημοσιευτεί στα The New Yorker, The Paris Review και The Best American Short Stories. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Drown", δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές, έγινε μπεστ σέλερ, του εξασφάλισε το βραβείο PEN/Malamud και έκτοτε έχει γίνει ορόσημο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεγαλωμένος στο Νιου Τζέρσι, ο Ντίαζ ζει στη Νέα Υόρκη και είναι καθηγητής δημιουργικής γραφής στο ΜΙΤ. Για το έργο του "Η Σύντομη Θαυμαστή Ζωή του Όσκαρ Γουάο" δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές, τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer 2008 για μυθιστόρημα και απέσπασε επίσης τα βραβεία National Book Critics Circle Award, John Sargent Senior First Novel Prize, Massachussets Book Prize και Dayton Peace Prize in Fiction.

2007 O Kόρμακ MακKάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Tενεσί και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Aμερικανούς συγγραφείς. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper (1965), κέρδισε την ομόφωνη αποδοχή της κριτικής, καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Iδρύματος Φώκνερ. Aκολούθησαν τα μυθιστορήματα Child of God (1973), Suttree (1979) και Blood Meridian (1985). Tο 1992, εκδίδοντας το Όλα τα όμορφα άλογα (πρώτο μέρος της Tριλογίας των συνόρων), γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία και βραβεύεται με δύο «δύσκολα» βραβεία, το Eθνικό Bραβείο Bιβλίου και το Bραβείο Kριτικών. Tην ίδια επιτυχία γνώρισαν και τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας του, τα μυθιστορήματα The Crossing (1994) και Cities of the Plain (1998)


2006 Η βραβευμένη με Πούλιτζερ (2006) συγγραφέας Τζέραλντιν Μπρουκς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Εργάστηκε ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας "The Wall Street Journal" στη Βοσνία, τη Σομαλία και τη Μέση Ανατολή. Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα "March" και "Year of Wonders". Σήμερα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.






2005 Η Μέριλιν Ρόμπινσον γεννήθηκε το 1947. Το πρώτο το της μυθιστόρημα "Housekeeping" (1981), ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών σύμφωνα με τον Observer, έλαβε το βραβείο PEN/Hemingway, ως το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Πούλιντζερ. Το δεύτερο έργο της, "Gilead", που εκδόθηκε είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, κέρδισε το Βραβείο Πούλιντζερ και το Εθνικό Βραβείο Κριτικών της Αμερικής. Το 2009 ήταν και πάλι υποψήφια για Πούλιτζερ, για το τρίτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Home", το οποίο έχει ήδη βραβευτεί με το βραβείο Orange, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο για αγγλόφωνη γυναίκα συγγραφέα! Η Ρόμπινσον αποτελεί ένα ζωντανό μύθο της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Το 2009 παρέδωσε σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Yale, που προκάλεσαν αίσθηση και πυροδότησαν έντονο διάλογο - τίτλος τους: "Απουσία πνεύματος: Ο σύγχρονος μύθος περί εαυτού και το σκόρπισμα της εσωτερικής του ουσίας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου