Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Σίντνεϊ Λιούμετ


Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λιούμετ, ένας θρύλος του αμερικανικού κινηματογράφου. Γόνος θεατρικής οικογένειας, ο Λιούμετ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, για να ανακαλύψει στη συνέχεια τη σκηνοθεσία, στην οποία και διέπρεψε.

Μερικές από τις πλέον γνωστές του ταινίες ήταν το «Σέρπικο» (1973) με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο και με την περίφημη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
 
Ο Σέρπικο ένας νεαρός νεοσύλλεκτος στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, αρνείται την παράνομη προστασία του αστυνομικού κυκλώματος και γίνεται στόχος των ισχυρών διεφθαρμένων συναδέλφων του. Όμως, ο Σέρπικο είναι αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλη την αλήθεια για το κύκλωμα, ακόμα κι αν αυτό βάζει τη δουλειά του και την ίδια τη ζωή του σε κίνδυνο...



Άλλη γνωστή ταινία ήταν το δικαστικό δράμα «Οι 12 ένορκοι» (1957) με πρωταγωνιστή το Χένρι Φόντα.

Η δίκη τελείωσε και οι ένορκοι συγκεντρώνονται για να βγάλουν την ετυμηγορία. Όλοι είναι έτοιμοι να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο, εκτός από έναν, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους 11 ενόρκους ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται. Έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν μια κανονική δίκη καταλήγει μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. 


Άλλες γνωστές ταινίες είναι το «Δίκτυο» (1976) με πρωταγωνιστές τη Φέι Ντάναγουεϊ (Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου) και τον Ουίλιαμ Χόλντεν, αλλά και η «Θανάσιμη παγίδα» (1982) με το Μάικλ Κέιν.

Ο Λιούμετ, σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες και ήταν υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας σε 4 από αυτές.Το 2005 η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου τον τίμησε με το Οσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη.

«Ο θάνατος του Λιούμετ είναι το τέλος μιας εποχής», δήλωσε ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ενώ ο Γούντι Αλεν με το γνωστό δηκτικό του χιούμορ είπε: «Επειδή γνώριζα τον Σίντνεϊ, είμαι σίγουρος ότι ακόμα και νεκρός θα έχει περισσότερη ενέργεια και από αρκετούς ζωντανούς ανθρώπους που γνωρίζω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου