Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -΄Εκθεση

Σε μια εποχή που οι βαλκανικές χώρες προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους μετά το βίαιο τεμαχισμό τους και τις γεωπολιτικές αλλαγές που επέφερε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 10 καλλιτέχνες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αναζητούν την έκφρασή τους στην πρωτεύουσα της ενοποιημένης Γερμανίας.
Αποτυπώνουν τη σημερινή βαλκανική πραγματικότητα στην έκθεση «Berliner Zimmer», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
«Επιθυμούμε να προκύψει μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια», δήλωσε η επιμελήτριά της, Μπίργκιτ Χοφμάιστερ. «Διαλέξαμε τη Θεσσαλονίκη ως πρώτο σταθμό της έκθεσης γιατί αποτελεί την πύλη των Βαλκανίων». Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, γλυπτά, κολάζ και σχέδια πάνω σε νοητό καμβά, η έκθεση, σημειώνει η διευθύντρια του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Χόιπελ, καταπιάνεται με ζητήματα ταυτότητας σε μια άμεση αναφορά στο παρόν της βαλκανικής κοινωνίας, που συχνά ορίζεται μέσα από το παρελθόν της.
Συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από 9 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, εκπρόσωποι μιας γενιάς καλλιτεχνών που άφησαν τα Βαλκάνια και «συναντήθηκαν» στο Βερολίνο, αποκτώντας νέα στάση τόσο απέναντι στη χώρα τους όσο και στην ίδια την τέχνη. Προέρχονται από Ρουμανία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, και από την Ελλάδα οι Ευανθία Τσαντίλα και Γιώργος Σαπουντζής.
«Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας γίνεται τόπος ευρείας υποδοχής και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τη χώρα προέλευσης των Βαλκάνιων καλλιτεχνών. Αναπτύσσεται έτσι ένα νοητό βερολινέζικο δωμάτιο, χαρακτηριστικό της μεγαλοαστικής κατοικίας του Βερολίνου στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα», τονίζει η Ξ. Χόιπελ. Είναι ένα μακρόστενο δωμάτιο, που συνδέει το μπροστινό τμήμα του σπιτιού με την πλαϊνή ή πίσω πτέρυγα και χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής καλεσμένων, ως σαλόνι ή κεντρικό δωμάτιο, καθώς και ως πέρασμα προς τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.
Οι καλλιτέχνες κουβαλούν την πατρίδα που εγκατέλειψαν, κάποιοι από αυτούς έχουν τραυματικές εμπειρίες από πολέμους και διωγμούς, ενώ για άλλους η καλλιτεχνική σκηνή στην περιοχή των Βαλκανίων ήταν πολύ περιορισμένη, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης. Ολα αυτά αναπαρίστανται στα έργα τους με πολύ διαφορετικό τρόπο και στρατηγική.
Η έκθεση, συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο «Γκαίτε», θα ταξιδέψει σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, θα αναδιαμορφώνεται, θα εξελίσσεται και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012 στην Αθήνα. Διάρκεια στη Θεσσαλονίκη: 2 Απριλίου-26 Μαΐου. 
                                                                                                                                  Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου