Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Ανακοίνωση


Μαθήματα Κλασικής Παιδείας


Θέμα: Η προσωπικότητα του Σωκράτη μέσα από γραπτά κείμενα.

Εισηγητής ο φιλόλογος Θωμάς Νότας

Για τον κορυφαίο Δάσκαλο και Διανοητή των κλασικών χρόνων, αλλά, και ολόκληρης της  Ανθρωπότητας, θα μιλήσει στο μάθημα της Τετάρτης, 23-2-2011, ο Θωμάς Νότας, διακεκριμένος φιλόλογος της νέας γενιάς των εκπαιδευτικών.

Ενώ ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτα, εντούτοις η εκπληκτική προσωπικότητά του κυριαρχεί σ’ όλη φιλοσοφία των επόμενων αιώνων, και έχει επηρεάσει σημαντικά τη φιλοσοφική σκέψη της ανθρωπότητας.  Ο Σωκράτης ερμηνεύει το δελφικό ρητό «γνώθι σαυτόν» σαν μια πρόσκληση στον άνθρωπο να γνωρίσει πρώτα την ίδια του την ψύχη πριν στραφεί να ανακαλύψει το σύμπαν. Η αυτοσυνείδηση της άγνοιας, έλεγε, μπορεί να οδηγήσει στην λυτρωτική γνώση Επηρέασε σημαντικά τους μαθητές του και τους μεταγενέστερους, και ενώ ο ίδιος δεν έγραψε τίποτα, έχουν γράψει πολλά και πολλοί γι’ αυτόν. Μέσα, λοιπόν , από τα γραφέντα για τον Σωκράτη, ο Θωμάς Νότας θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τον Σωκράτη σαν απλό άνθρωπο, σαν δάσκαλο, αλλά και σαν κορυφαίο Διανοητή.

Από τη νεότερη γενιά των φιλολόγων, ο Θωμάς Νότας, έκανε λαμπρές σπουδές στη φιλοσοφική σχολή των Αθηνών.  Εδώ και καιρό, με επιστημοσύνη και εργατικότητα και υψηλό παιδαγωγικό ήθος, βοηθά τους νέους να προχωρήσουν στην Ανώτατη εκπαίδευση μέσα από το χώρο της Ιδιωτικής Παιδείας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα  7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου
Συντονιστής  των μαθημάτων είναι  ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγός, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου